DNS Yönetimi Nedir ve DNS Kayıt Tipleri Nelerdir?

DNS yönetimi alan adınızın dünya çapında nasıl çalışması gerektiğini belirten kayıt listesidir. Alan adınıza bağlı hizmetlerin nasıl algılanması gerektiğini gösteren bir kılavuzdur.

Alan adınıza ait bir web sitesi var. İnternet tarayıcısına alan adınızı yazdığınızda web sitenin görünebilmesi için, tarayıcı; alan adı sunucularına, bu web sitesi nerede bulunuyor diye sorar. DNS kayıtlarında alan adına ait web sitesinin nerede olduğu bilgisi yazılı olduğu için oradan alınan bilgiyle site çağırılır. Bu şekilde web sitesine girmiş oluyoruz.

DNS Yönetimi İle Neler Yapılır?

1. Web sitenizin hangi IP adresi üzerinden yayınlanması gerektiği belirlenir.
2. Eposta alma işleminin hangi sunucudan yapılması ayarlanır.
3. Eposta yönetiminin Yandex, Google gibi farklı servis sağlayıcıları üzerinden yapılandırılması sağlanır.
4. IP yönlendirmesi veya farklı bir alan adına yönlendirme yapılır.
5. Alan adını Google, Yandex, Pinterest gibi farklı uygulamalarla eşleştirir ve doğrulama imkanı sunar.

DNS Kayıt Tipleri Nelerdir?

DNS kayıtlarının daha anlaşılır ve yönetilebilir olması için birbirinden farklı DNS kayıt tipleri vardır. Hepsinin kendine göre ayarı, kendine göre özellikleri vardır. Girilen değere göre alan adı tepki verir, alan adının ne şekilde çalışacağını gösterir. DNS kayıt tipleri şu şekildedir:

A Kaydı

Alan adını IP adresine yönlendirmenizi sağlar. Değer olarak sadece IP adresi girilmesine izin verilir. A kaydına girilen IP adresi alan adının dosyalarının bulunduğu sunucuyu işaret eder.

Hatırlatma: DNS kayıtlarında alan adına ait CNAME kaydı varsa A kaydı giremezsiniz. Coludflare benzeri bazı arayüzler buna izin verebilir. Bununla birlikte genel itibariyle yedekli yapı kurmak için hem CNAME hem de A kaydı tercih edilebiliyor ama standart kullanımda tavsiye edilmez.

CNAME

Bir alan adını veya alt alan adını host adına yönlendirme imkanı sunar. Değer olarak bir domain adı girilmesi gerekir. Yönlendirilen domain, herhangi bir DNS veritabanında A yönlendirmesi yapılmış olmalı. Bu aynı DNS veritabanı da olabilir

Genel kullanımda, ftp, mail, webmail gibi alt alan adları CNAME olarak ana domaine yönlendirilir. Bunun dışında dışarıda bulunan farklı bir domaine de CNAME yönlendirmesi yapılabilir.

MX Kaydı

Alan adınıza ait bir e-posta gönderildiğinde bu e-postanın hangi sunucuya iletileceği bilgisi, MX kaydı olarak girilir. MX kaydında e-posta sunucusu bilgileri yer alır. Birden fazla girilebilir.

MX kaydında Priority ya da Öncelik değeri vardır. Bu değere göre gelen e-postanın hangi e-posta sunucusuna teslim edilmesini belirler. İlk sunucu yanıt vermezse ikinci sıradaki sunucuyla iletişim kurulur.

TXT Kaydı

Alan adına ait okunabilir olarak girilmesi gereken bilgileri TXT kaydı olarak girilir. Genellikle üçüncü parti uygulamaların alan adı ile ilişkilendirilmesi, doğrulama yapılması gibi işlemler için TXT kaydı girilir. Örneğin, alan adınızı Google tarafına ekledikten sonra Google’ın doğrulaması için size TXT kaydı verir. Bu DNS kayıtlarına TXT tipinde girilir.

SPF Kaydı

Alan adı üzerinden gönderilen e-postaların spam skorunu olumlu tutmak için SPF kaydı girilir. TXT tipinde girilen bu kayıtta, IP adresi veya host adı bulunur. Burada yazan bilgiler alan adını referans listesi sunar ve spam olarak algılanmasını engeller.

AAAA Kaydı

Alan adını IPv6 adresine yönlendirmek için AAAA kaydı girilir. Şu anki uygulamada yaygın olmayan bu kayıt, sadece IPv6 adreslere giriş yapabilen cihazlarda bu kaydı olmayan alan adları açılmayacaktır.

SRV Kaydı

Alan adı üzerinden port üzerinden çalışan bir özel servisin belirtilmesi için SRV kaydı girilir. Örnek bir SRV kaydı şu şekildedir:

_service._proto.name. TTL IN SRV priority weight port target.

  • Service: Servis ismi
  • Proto: TCP ya da UDP
  • Name: Alan adı
  • Priority: Öncelik
  • Weight: Ağırlık*
  • Port: Servisin kullandığı bağlantı noktası
  • Target: Servisin kullanıldığı sunucu adı
  • Aynı önceliğe sahip sunuculardaki sıralamayı belirtir. Ağırlık değeri büyük olan sunucu, istekleri ilk karşılar.
Bir yanıt yazın 1

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Özgür

Özgür

Detaylı bir anlatım olmuş, teşekkürler