cPanel PHP Selector
cPanel PHP Selector, PHP ayarlarının yönetildiği bir paneldir. Cloudlinux tarafından sağlanan bu panelde; PHP versiyon değişikliği, PHP kütüphanelerini aktif edip pasife çekme, PHP limitlerini ve ayarlarını değiştirme gibi işlemler yapılabilir.
cPanel PHP Selector nerede?
cPanel PHP Selector, Yazılım bölümünde bulunur. Select PHP Version butonuna tıklayarak PHP Selector sayfasına geçiş yapabilirsiniz.
PHP versiyonu
PHP Selector sayfasında Current PHP version hizasında hosting paketine ait aktif olan PHP versiyonu yer alır. Bu versiyon aynı hosting paketi içerisindeki tüm web siteleri için geçerlidir. Aşağı yön oka tıklayarak sunucuda bulunan diğer PHP versiyonları görebilirsiniz.
PHP Selector ile php sürümünün nasıl değiştirildiğini öğrenmek için tıklayabilirsiniz.
PHP eklentileri
PHP Selector üzerinden sunucuda yüklü olan PHP eklentileri harf sırasına göre listelenir. Aktif olan PHP kütüphanesinin yanındaki kutucuk seçilidir. Eğer seçili değilse ilgili eklenti aktif değil demektir. Web sitesinin ihtiyacı olduğu bir PHP eklentisi varsa ve devre dışı ise bu sayfadan kutucuğun seçilmesi yeterlidir.
Eğer aradığınız PHP eklentisi bu sayfada yoksa phpinfo dosyası ile aktif mi yoksa engelli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Phpinfo dosyası oluşturma adımlarını öğrenmek için tıklayabilirsiniz.
PHP ayarları
Debug modu aktif etme, PHP limitleri gibi PHP ayarları PHP Selector sayfasındaki Options sekmesinde yer almaktadır.
Buradaki ayar listesi hosting firmasına göre değişmekle birlikte yaygın olarak kullanılan seçenekler aşağıda belirtilmiştir.
allow_url_fopen
allow_url_fopen FTP ve HTTP üzerinden veri aktarımına olanak sağlayan bir seçenektir. file_get_contents(), include(), require()
gibi PHP fonksiyonları bu seçeneğin aktif olmasına gereksinim duyarlar. Bunun dışında güvenlik açığı oluşturması nedeniyle allow_url_fopen seçeneğine gereksinim yoksa kapalı tutulabilir.
İlgini çekebilir: Warning: file_get_contents(): http:// wrapper is disabled in the server configuration hatası çözümü
display_errors
display_errors, PHP kaynaklı hataların ekrana yansıtılmasını sağlar. Web sitesinin kodlarında PHP taraflı bir hata varsa, dosya adıyla ekranda görünecektir.
error_reporting
error_reporting PHP hatalarının seviyesini belirtir. PHP tarafında hata oluşması durumunda display_errors
aktifse seçilen seviyeye göre ekrana yansıtır, log_errors
aktifse seçilen seviyeye göre error_log dosyasına yazar. Aşağıdaki hata seviyelerine ayrı ayrı veya birlikte listeden seçebilirsiniz. Başında ~
karakteri olursa hariç tut demektir. Örneğin ~E_ALL seçilirse tüm hataları hariç tut, gösterme demektir.
- E_ALL: Tüm PHP hataları
- E_ERROR: Error seviyesindeki PHP hataları
- E_WARNING: Warning seviyesindeki PHP hataları
- E_NOTICE: Notice seviyesindeki PHP hataları
- E_DEPRECATED: Eski PHP kodlarından kaynaklı PHP hataları
- E_PARSE: Kod yazımındaki PHP hataları
file_uploads
file_uploads, PHP kodlarını kullanıp HTTP üzerinden dosya yüklemeye izin verir. Bu seçenek aktif olmadığınız yazılımın arka planda HTTP üzerinden yaptığı dosya aktarma işlemleri çalışmayabilir.
include_path
include_path, PHP kodlarını çalıştırmak için sunucuda ihtiyacı olduğu dizinlerin listesini belirler. Birden fazla dizin belirlemek için her dizin arasına boşluk bırakmadan :
karakteri kullanılır. Bu değer genellikle sunucu yöneticisi tarafından belirlendiği için değiştirmemenizi tavsiye ederim.
log_errors
log_errors, PHP hatalarının dosyaya yazmasını sağlar. Web sitesinde PHP kaynaklı bir hata olursa, web sitesine ait kök dizini altına error_log adıyla yazmaya başlar. Bu özelliği web sitesinde PHP kaynaklı hata olup olmadığını tespit edeceğiniz aktif edebilirsiniz, diğer zamanlarda ise kapalı tutmanızı tavsiye ederim. Eğer E_ALL seçili ise bilgi seviyesinde bir log kaydı tespit ettiğinde dosyaya yazacağı için zamanla dosya kapasitesi büyüyecektir.
max_execution_time
max_execution_time, PHP kodunun çalışabileceği azami süreyi belirtir. Saniye cinsindendir. Sunucu tarafından varsayılan değer atanmıştır. Eğer site üzerinde bir işlem yaparken “Fatal Error: Maximum Execution Time Exceeded” hatası alıyorsanız bu değerle ilgilidir. Varsayılan değeri artırarak tekrar deneyebilirsiniz.
max_input_time
max_input_time, PHP kodlarının çağrılması için gereken azami süreyi belirtir. Saniye cinsindendir. Sunucu tarafından varsayılan değer atanmıştır. POST ve GET isteği atıldığında süre başlar, PHP kodu çalışabilir hale geldiği anda süre biter. Eğer bu süre yeterli değilse kod çalışmayacaktır, işlem tamamlanmayacaktır. Bu durumda max_input_time değerini saniye cinsine göre atırabilirsiniz. -1 olarak belirlenince süre sınırı bulunmuyor demektir.
max_input_vars
max_input_vars, web sitesi üzerinden HTTP formları, çerezler gibi girdi değişkenlerin sayısını belirtir. Güncel bir WordPress teması için bu sayı 3000 olarak değerlendirilir. Buna göre bir değer atayabilirsiniz.
memory_limit
memory_limit, PHP kodlarının çalışması için gerekli olan azami memory değerini belirler. “PHP Memory exhausted” hatası alıyorsanız memory_limit değerini artırarak tekrar kontrol edebilirsiniz.
post_max_size
post_max_size, POST yöntemiyle iletilecek verinin azami boyutunu belirtir.
upload_max_filesize
upload_max_filesize, web sitesine bir seferde yükleyeceğiniz dosyanın azami boyutunu belirtir.,
Tavsiye edilen,
post_max_size
değerininmemory_limit
değerinden küçük olması,upload_max_filesize
değerinden büyük olmasıdır.
session.save_path
session.save_path, web sitesinin oturum verilerinin nereye kaydedilmesini belirler. Normalde bu satır boştur, böyle bir işleve ihtiyacınız varsa uygun şekilde yazabilirsiniz. Buraya yazacağınız dizin yolu, hosting kullanıcısının erişime yetkisi olan dizin altında olmalıdır. Örneğin; /home/kullaniciadi/tmp gibi
short_open_tag
short_open_tag, PHP kısa etiketi olan <? ?>
kullanımına izin verir. Eğer bu seçenek seçilmezse <?php ?>
etiketini kullanabilirsiniz.